• BRATISLAVA

3. listopad 2024.

Prvi pisani spomen grada (Brezalauspurc ili Preslavaspurc) nađen je u Salzburškim analima u kojima se spominje bitka između Bavaraca i Ugara koja se odvila ispred Bratislavskog zamka 907. godine.

Iako je zamak najvjerojatnije nazvan po Predslavu, sinu moravskog kralja Svatopluka I. naziv Brezalauspurc doslovno znači „Braslavov zamak”, te je time grad vjerojatnije nazvan po knezu Panonske Hrvatske Braslavu.

Ovaj stari naziv pojavljuje se u inačicama Braslava ili Preslava na kovanom novcu kralja Stjepana I.

• PRAG

4. - 5.listopad 2024.

Na prostoru Praga postoje arheološki nalazi iz starijeg kamenog doba. Oko 2000 g.p.K. su Kelti osnovali naselje Závist južno od grada. U doba seobe naroda su taj prostor naselili germanski Markomani i kasnije Slaveni.

Prema legendi je grad Prag osnovao Přemisl, osnivač prve češke dinastije Přemislovića, zajedno sa svojom ženom Libušom.

Jezgra starog Praga je tvrđava Vyšehrad na obali Vltave.

U 9. st. je sagrađena tvrđava na mjestu današnjeg Praškog dvorca koja postaje jezgra grada. 973. godine je osnovana biskupija koja je bila dio nadbiskupije Mainza do 1344. kad je postala samostalna nadbiskupija.

Ubrzo nakon toga je Prag postao sjedište čeških kraljeva.

• KARLOVY VARY

5. listopad 2024.

Karlovy Vary su dobili ime po Karlu IV., caru Svetog Rimskog Carstva i češkom kralju, koji je osnovao grad u 14. stoljeću.

Mjesto brojnih toplih izvora, grad je u 19. stoljeću prerastao u lječilište i bio je popularno odredište europske aristokracije i drugih svjetiljki.

Brzi rast Karlovih Varyja okončan je izbijanjem Prvog svjetskog rata. Nakon Baršunaste revolucije 1989. godine, Karlovy Vary ponovno su postale glavno turističko odredište.

• ČEŠKY KRUMLOV

6. listopad 2024.

Dvorac je u 13. stoljeću izgrađen na zavoju rijeke Vltave u obliku potkove, pored važnog trgovačkog puta povijesne pokrajine Češke.

Područje današnjeg grada je od 1302. godine pripalo obitelji Rožmberkové (njemački: Rosenberg), a Rudolf II., car Svetog Rimskog Carstva, ga je otkupio 1602. godine i poklonio ga svom sinu Juliju od Austrije. Ferdinand II., car Svetog Rimskog Carstva, ga opet poklanja obitelji Schwarzenberg.