VIJESTI


UREDBA - javne službe: Prevođenje naziva radnih mjesta i novi KF za obračun plaće

Za nešto manje od 250 tisuća zaposlenih u državnim i javnim službama s ovomjesečnim su isplatama plaća za ožujak na račune već sjele uplate prema novim, većim koeficijentima, no kako će se to odraziti na statistiku prosječnih plaća pokazat će se tek za mjesec dana.
vezane vijesti ...

PREVOĐENJE RADNIH MJESTA - javne službe - ZDRAVSTVO!

Kako je izračunat novi koeficijent? Na postojeći, današnji koeficijent pribrojen je dodatak na liječničku odgovornost i dodatak za uvjete rada. Rezultat je novi koeficijent, nazvan “hibridni” koeficijent, koji je onda uvećan za određeni postotak i dobili smo novi koeficijent. Na primjer, ako je postojeći koeficijent 1.00, hibridni koeficijent može biti 1.39, a novi koeficijent 1.60.
pročitajte više...


Prevođenje u zdravstvenim ustanovama

PITANJA -ODGOVORI trenutno aktualna
pročitajte više...

UPUTE Ministarstva rada: Radna mjesta u ustanovama socijalne skrbi

Stručni radnici u sustavu socijalne skrbi definirani odredbama Zakona o socijalnoj skrbi (Narodne novine, br. 18/22, 46/22, 119/22, 71/23 i 156/23). Dodatno, svi radnici koji su ostvarivali pravo na dane godišnjeg odmora s osnove posebnih uvjeta rada ovisno o postotku, i dalje će zadržati ista prava po Odluci Vlade koja će se donijeti tijekom ožujka 2024., a sa primjenom od 1. ožujka 2024.
pročitajte više...

Uputa o načinu ustrojstva informatičkih radnih mjesta na ustanovama u sustavu visokog obrazovanja

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je ustanovama u sustavu NOVU UPUTU za prevođenje informatičkih radnih mjesta. Time je izmijenjena dosadašnja uputa Ministarstva rada koja je bila suprotna čl. 26. same Uredbe o nazivima radnih mjesta u kojem je propisano da se informatička radna mjesta prevode neovisno o trenutnom nazivu radnih mjesta.
pročitajte više...

Što napraviti ako niste zadovoljni s prevođenjem radnog mjesta?

Ako niste zadovoljni s prevođenjem vašeg radnog mjesta, čelniku ustanove trebate podnijeti zahtjev za ispravak.
pročitajte više...

Što nas čeka nakon stupanja na snagu Uredbe o koeficijentima?
Nakon što Uredba 1. ožujka stupi na snagu, čekaju nas sljedeći procesi:

 • do 15. ožujka 2024. – ustanove moraju obaviti prevođenje naziva i koeficijenata postojećih radnih mjesta u nove nazive i pripadajuće koeficijente za sve zaposlenike;
 • do 15. ožujka 2024. – ustanove moraju svim svojim zaposlenicima ponuditi izmjene ugovora o radu kako bi se implementirali novi koeficijenti;
  • važno je da svi zaposlenici u što kraćem roku, ako već ne raspolažu istima, pribave svoje ugovore o radu i sve izmjene istih kako bi mogli utvrditi naziv svojeg trenutnog radno mjesta i trenutni koeficijent. Nakon što im budu ponuđene izmjene ugovora o radu s novim koeficijentima i nazivima radnih mjesta bez tih podataka neće biti u mogućnosti provjeriti da li je prevođenje u njihovom slučaju odrađeno korektno.
  • poslodavac svim zaposlenicima mora ostaviti određeni rok za provjeru i potpis ugovora.
 • do kraja ožujka 2024. – ustanove moraju unijeti u Registar zaposlenih u državnoj službi i javnih službama podatke o novim nazivima radnih mjesta i koeficijentima što je osnova za isplatu plaća iz državne riznice;
 • do 1. rujna 2024. – ustanove moraju donijeti pravilnike o sistematizaciji koji moraju biti usklađeni s novom Uredbom o koeficijentima;
  • o novim sistematizacijama poslodavci su dužni savjetovati se s radničkim vijećem, odnosno sindikalnim povjerenicima koji su preuzeli prava i obveze radničkog vijeća
 • do 1. listopada 2024. – ustanove moraju ponuditi izmjenu ugovora o radu, ako nakon sistematizacije dođe do promjena u odnosu na ugovor sklopljen do 15. ožujka.

Od 1. ožujka 2024. ustanove sukladno čl. 48. Zakona moraju staviti van snage sve odluke i opće akte na temelju kojih se isplaćuje plaća, odnosno dodaci na plaću. Iznimno, odluke i drugi opći akti ustanova kojima se utvrđuje korištenje vlastitih i namjenskih prihoda za isplatu plaća i dodataka na plaću ostaju na snazi do donošenja Pravilnika o korištenju vlastitih i namjenskih prihoda u skladu s posebnim zakonom i zakonom o izvršavanju državnog proračuna, a najduže do 31. prosinca 2025.


Upute ministarstava za prevođenje radnih mjesta


Dokument sadrži detaljne informacije o tome kako postupati pri implementaciji nove uredbe o koeficijentima, s posebnim osvrtom na niz problematičnih slučajeva.

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike počelo je objavljivati dokumente o prevođenju radnih mjesta u javnim službama i iste će ažurirati iz dana u dan. 

 • Sve dokumente pogledajte OVDJE

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ustanovama je poslalo uputu za prevođenje radnih mjesta. 

 • Dokument možete pregledati OVDJE.