GSV _GOSPODARSKO SOCIJALNO VIJEĆE


GSV_ GOSPODARSKO SOCIJALNO VIJEĆE

Izvod iz Zakona o radu (NN 149/09)


Članak 285.

(1) Radi utvrđivanja i ostvarivanja usklađenih djelatnosti u cilju zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih prava odnosno interesa radnika i poslodavaca, vođenja usklađene gospodarske, socijalne i razvojne politike, poticanja sklapanja i primjene kolektivnih ugovora te njihovog usklađivanja s mjerama gospodarske, socijalne i razvojne politike, može se osnovati Gospodarko-socijalno vijeće.
(2) Djelatnost Gospodarsko-socijalnog vijeća temelji se na ideji trostrane suradnje Vlade Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: Vlada), sindikata i udruga poslodavaca, na rješavanju gospodarskih i socijalnih pitanja i problema.


Članak 286.
(1) Sporazumom o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća određuje se njegov sastav.
(2) Pri utvrđivanju sastava Gospodarsko-socijalnog vijeća mora se voditi računa o odgovarajućoj zastupljenosti sindikata i poslodavaca iz gospodarstva i javnih djelatnosti.

VEZANE VIJESTI


255. sjednica GSV: Ministar Beroš prezentirao nacrt Zakona o radno-pravnom statusu liječnika_05.06.2023.

Ivan Mišetić, predsjednik GSV-a, nakon sjednice kazao je kako su socijalni partneri htjeli čuti detalje o predloženoj poreznoj reformi i propisima o statusu liječnika te izvješća o radu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za 2022. Dodao je kako je ministar Vili Beroš kazao da dokument o statusu liječnika neće sadržavati materijalne naknade za rad već samo prepoznati određene specifičnosti liječničke struke. Sindikalne središnjice su protiv donošenja takvog dokumenta.
pročitajte više...

250. sjednica GSV-a u znaku povećanja satnice za rad nedjeljom

Na 250. sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), održanoj 28. studenog 2022., raspravljalo se o državnom proračunu za iduću godinu i projekcijama proračuna za iduće dvije godine. Teme su bile i reforma zdravstva, te zakonodavni okvir kojim bi se uredio rad nedjeljom.
pročitajte više ...

242. sjednica GSV-a_10.01.2022.

NHS - Gospodarsko-socijalno vijeće održalo je 242. sjednicu na kojoj je glavna tema rasprave bila državni proračun i njegove perspektive u 2022. godini. Ministar financija upoznao je socijalne partnere s detaljima proračuna.
pročitajte više...

Aladrović nakon GSV-a: Isplata 13. plaće definitivno nije realna_20.12.2021.

MINISTAR rada Josip Aladrović izvijestio je u ponedjeljak da je glavna tema sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća bila tržište rada i izazov nedostatka kvalificirane radne snage, rekavši da se očekuju "veći šokovi" na strani potražnje nego na strani ponude. Kao kolateralni efekt u budućnosti očekuje se povećanje plaća, rekao je Aladrović nakon sjednice GSV-a, napomenuvši da i statistike za prošli mjesec i prethodne mjesece pokazuju konstantni rast plaća.
pročitajte više ...

Potpisan Sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća_11.03.2020.

Na temelju članka 221. Zakona o radu („Narodne novine“, broj 93/14, 127/17 i 98/19) i članka 20. Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata („Narodne novine“, broj 93/14 i 26/15), Vlada Republike Hrvatske, Hrvatska udruga poslodavaca, Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata sklopili su 11. ožujka 2020. godine Sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća.
pročitaj više

SOCIJALNI DIJALOG_ sustav minimalne plaće, radnog zakonodavstva, zaštite na radu, sustava plaća u državnoj i javnim službama i problematika zapošljavanja stranaca_VEZANE VIJESTI

Socijalni dijalog je važan zbog čitavog niza tema koje je potrebno raspraviti u kontekstu globalne ekonomske politike i tiču se velikog broja ljudi u Republici Hrvatskoj stoga usporavanje dijaloga nije nikome u interesu.
pročitaj više