"ZAJEDNO SMO SNAŽNIJI"

izvor: COVID-19 “Zajedno smo snažniji” – Klinika za psihijatriju "Vrapče" (bolnica-vrapce.hr)

Drage kolegice i kolege,

pandemija COVID-19 sve nas zajedno stavlja pred nove i poprilično sveprožimajuće izazove. Zdravstvene djelatnice i djelatnici su, ispunjavajući doista najplemenitije od svih plemenitih namjera i dužnosti – skrb, brigu i liječenje drugih, posebice ranjivi jer se svakodnevno susreću s mnogobrojnim ugrozama za vlastiti život, zdravlje i sigurnost, kao i s ugrozama za život, zdravlje i sigurnost svojih bližnjih, svojih kolega i osoba za koje skrbe.

Sve navedeno, osim mogućih neposrednih učinaka na tjelesno zdravlje zdravstvenih djelatnika, ima i niz posrednih i neposrednih učinaka na naše psihičko zdravlje, a samim time i na naše sposobnosti pružanja primjerene, odgovarajuće i sigurne skrbi.

Upravo stoga i zato, stručnjaci Klinike za psihijatriju Vrapče odlučili su se omogućiti kolegicama i kolegama podršku u jer, osim što smo pandemijom svi obuhvaćeni,

“Zajedno smo snažniji”

Kao jedan vid podrške nastojali smo pripremiti razne materijale koji Vam, nadamo se, mogu biti od koristi u suočavanja s brojnim svakodnevnim izazovima te Vam pomoći da očuvate Vaše blagostanje i dobrobit Vas i svih Vaših bližnjih.

Želimo od Vas čuti i nastaviti saznavati o izazovima s kojima se suočavate te o utjecajima istih na Vas i Vaše bližnje kako biste nam pomogli u oblikovanju te osiguranju praktičnosti i korisnosti istih: formular.

Ukoliko smatrate kako Vam je potrebna podrška od strane nekog od naših stručnjaka ili se želite uključiti u neki naših terapijskih programa, molimo Vas da nam se javite na broj telefona: 01 3713 298, ili e-mail: dnevna.psihoterapija@bolnica-vrapce.hr, u razdoblju od ponedjeljka do petka, od 8:00 do 16:00 sati.

Važna napomena!

Materijali koje ćete ovdje naći u formi kratkih predavanja, tehnika relaksacije i nošenja sa stresom nipošto nisu istoznačni psihoterapijskom tretmanu i/ili farmakoterapiji te zamjena za njih! Suočeni pandemijom COVID- 19, kao i potresima koji su zadesili Hrvatsku, svjesni smo činjenice da se neki od Vas nalaze u psihološkoj krizi ili imate simptome psihološke traume. U tom slučaju tehnike progresivne mišićne relaksacije ili opuštanja disanjem mogu čak potaknuti ponovno proživljavanje onog događaja koji Vas je traumatizirao i tako pogoršati stanje. Ukoliko osjetite da su Vaši simptomi toliko intenzivni da se nalazite u krizi, preporučamo Vam da ODMAH potražite stručnu psihološku pomoć.