VIJESTI IZ ZEMLJE I SVIJETA


REBALANS PRORAČUNA Primorac od ministara traži velike rezove

Povećanje plaća zaposlenima u javnom sektoru sad stiže na naplatu Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac prije nešto manje od mjesec dana svim je kolegama u Vladi poslao dramatičan dopis kojim ih poziva na hitne pojedinačne sastanke zbog rebalansa proračuna za ovu godinu, kojim se rashodi žele smanjiti za čak 1,56 milijardi eura, odnosno 5,5 posto proračuna. Taj je dopis, koji je neobično oštar, izazvao pravu pobunu među ministrima.
pročitajte više...

Novi GUP: Nema termičke obrade otpada u Zagrebu, 12.7.2024.

Grad Zagreb predstavio je izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana, koje ukazuju na transformativni pristup u izradi urbanističkih dokumenata. Jedna od najznačajnijih promjena u novom GUP-u je isključenje opcija termičke obrade otpada, odnosno spaljivanja. Lokacije koje su dosad bile predviđene za ovu svrhu uklonjene su iz plana, što ukazuje na veliki zaokret prema održivijim praksama, stoji u priopćenju Zelene akcije. "Spalionica u sklopu bolničkog kompleksa na Rebru nije ni dosad bila u skladu s GUP-om, već je proizvod protupravne potvrde o usklađenosti s GUP-om. S obzirom na kompletno izuzimanje termičke obrade otpada iz novog GUP-a, ne može ni biti dijelom razvoja ovog grada"
pročitajte više...

Nova mini porezna reforma: Plaće će od 1. siječnja rasti, izračunali smo za koliko

Ministar financija Marko Primorac najavio je nastavak poreznog rasterećenja. Vlada će i u novom mandatu raditi samo promjene u porezu na dohodak Najveća novost za građane je povećanje neoporezivog dobitka s 560 na 600 eura. Također, povećat će se i osobni odbici za uzdržavane članove i invalidnost, ali ministar nije precizirao koliko će to povećanje biti.
pročitajte više...

NAJPLAĆENIJI I POTPLAĆENI Donosimo pregled plaća po županijama

Prosječna mjesečna neto plaća (s uključenim dodacima na plaću) u Hrvatskoj u drugom kvartalu ove godine iznosila je 1.307 eura neto, što je 3 posto više nego u prethodnom kvartalu i čak 15 posto više nego u istom razdoblju 2023. godine, pokazuju podaci servisa MojaPlaća kojim upravlja portal MojPosao.
pročitajte više...

Kibernetički napadi u Europi i svijetu

Dosad najveći napad ransomwareom na britansko zdravstvo, hakirano 400 bolnica i ustanova. Ukradeni podaci, koji se procjenjuju na oko 400 gigabajta, uključuju desetke tisuća medicinske dokumentacije iz više od 400 javnih i privatnih zdravstvenih ustanova diljem Ujedinjenog Kraljevstva i Irske.
vezane vijesti ...

Rekordno povećanje mase plaća i neto plaća u javnom sektoru nije vezano uz reformu uprave

Rekordno povećanje mase plaća i neto plaća zaposlenika opće države na žalost nije povezano s reformom javne uprave, rastom produktivnosti javnog sektora i državne administracije ili pak ciljanim nagrađivanjem najkvalitetnijih zaposlenika.
pročitajte više...

UREDBA o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama

Od 1. siječnja 2024. godine u primjeni je novi Zakon o plaćama u državnoj i javnim službama. Sadržajno, zakon ne regulira gotovo ni jednu ključnu stvar te se u velikoj mjeri mora nadopuniti različitim podzakonskim aktima kako bi se mogao implementirati. Krucijalni elementi sustava (poput postupka vrednovanja i klasifikacije radnih mjesta, ocjenjivanja učinkovitosti rada, pripadajućih platnih razreda te koeficijenata i sl.) prepušteni su uredbama Vlade, pravilnicima ministra te općim aktima čelnika javnopravnih vlasti. Cjelokupni zakon, a nakon toga i gore spomenuti podzakonski akti rađeni su u vrlo kratkim (nerealnim) rokovima i na netransparentan način, a sve s ciljem kako bi novi sustav plaća bio u implementaciji prije samih izbora. Iako je Vlada imala mogućnost povećavati plaću prije izbora i na druge načine, u tim drugim opcijama rast plaća bio bi posljedica kolektivnog pregovaranja, a intencija Vlade je očito da pred izbore zaslugu za povećanje plaća može pripisati samo sebi.
pročitajte više ....

Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama

Vlada i sindikati javnih i državnih službi protekle su godine postigli dogovor o dodacima kolektivnim ugovorima kojima je javnim i državnim službenicima povećana osnovica za plaće za pet posto te ugovoren rast božićnice na 300 eura, a prvi put u ugovor je ušla uskrsnica od 100 eura. Osnovica plaće za listopad isplaćena u studenome porasla je s 902 na 947 eura, povećana božićnica isplaćena je u prosincu, a u siječnju 238.000 službenika i namještenika može očekivati veće plaće zbog poreznog rasterećenja.
pročitajte više ...

KALKULATOR PLAĆA

Izračunajte koliko će vam rasti plaća zbog novog kruga porezne reforme. Kako biste izračunali iznos, potrebno je znati visinu bruto plaće i porezne stope grada (ili općine) u kojem živite.
pročitajte više...

STOP SPALIONICI NA KBC REBRU

Izgradnja spalionice u Resniku koja bi, osim otpada s područja Zagreba, preuzimala i onaj iz Zagrebačke županije, nije samo nonsens, nego izdaja svih ekoloških ciljeva i sigurnosti zdravlja ljudi, kaže predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik.
pročitajte više...