VIJESTI IZ SOCIJALNE SKRBI


  • Objavljeno: 1.12.2023. 20:23:00

Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske se izborio da domovi za starije ostanu javne službe_01.12.2023.

Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske se izborio da domovi za starije ostanu javne službe.
pročitajte više...

  • Objavljeno: 23.6.2022. 9:34:00

Visina naknade troškova prijevoza po prijeđenom kilometru

Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike (Narodne novine, broj 56/2022, dalje: Kolektivni ugovor) i Temeljnim kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama (Narodne novine, broj 56/2022, dalje: Temeljni kolektivni ugovor) ugovorena je naknada troškova prijevoza od 1,35 kuna po prijeđenom kilometru ako od prebivališta odnosno boravišta do mjesta rada nema organiziranog javnog prijevoza.
pročitajte više ...

  • Objavljeno: 24.10.2022. 9:31:00

Odgojitelji na prosvjedu: Država ne ulaže u djecu

Prosvjedom na glavnom zagrebačkom trgu pod nazivom "Jednakost, sigurnost i kvaliteta u vrtićima. Ili mislite da možete bez nas? Želite li naš otkaz?!" predškolski sindikati i udruge ukazali su na preopterećenost i nedostatak odgojitelja, neprimjerene prostore, ugroženost sigurnosti djece, neujednačene plaće i nepoštivanje standarda. Na prosvjedu koji je simbolično počeo u 12,05 sati okupilo se oko 2000 prosvjednika iz svih dijelova Hrvatske. Među njima su odgojitelji i stručni suradnici, ravnatelji, roditelji i predstavnici velikog broja raznih organizacija.
pročitajte više ....

  • Objavljeno: 20.10.2022. 21:46:00

Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o socijalnoj skrbi

Izmjenama Zakona osigurava se ostvarivanje zaštite najosjetljivije skupine korisnika sustava socijalne skrbi, koji su bili korisnici prava u trenutku stupanja na snagu Zakona i kojima je to pravo priznato temeljem članka 312. Zakona, na način da im se, iznimno kao dan priznavanja prava uzima datum stupanja na snagu Zakona, to jest 17. veljače 2022. te se omogućava ujednačeni početak priznavanja prava i isplate naknade. Također, u skladu sa Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj mijenjaju se odredbe Zakona radi pune prilagodbe hrvatskog zakonodavstva uvođenju eura kao službene valute. Zakon stupa na snagu 22. listopada 2022.
pročitajte više ....

  • Objavljeno: 15.9.2022. 10:03:00

Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o socijalnoj skrbi, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona

149. sjednica Vlade Republike Hrvatske, 14. rujan 2022.
pročitajte više ....

  • Objavljeno: 9.2.2022. 12:30:00

Što donosi konačni prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi ?

Komora socijalnih radnika i Udruga socijalnih radnika zatražili su od premijera Plenkovića hitnu reakciju zbog predložene reforme socijalne skrbi tvrdeći da je taj set zakona koji je upućen u drugo saborsko čitanje, promašen i da je resorno ministarstvo ignoriralo njihove kritike.
pročitajte više...

  • Objavljeno: 7.12.2021. 17:04:00

Izvještaj s javne rasprave o novom Zakonu o socijalnoj skrbi

Nacrt prijedloga Zakona o socijalnoj skrbi pobudio je velik interes u javnosti, a pogotovo u stručnoj javnosti – vidjeli smo i velik broj komentara, od kojih je značajan broj bio i kritika, koji je došao u e-savjetovanju. Upravo zato je pravobraniteljica Ministarstvu predložila da osigura daljnju, širu i sveobuhvatnu raspravu, kako bi do konačnog donošenja novog Zakona veći broj komentara doista mogao i biti razmatran i uvažen kroz zakonodavni postupak.
pročitajte više ...

  • Objavljeno: 17.11.2021. 15:50:00

Svih pet komora iz sustava socijalne skrbi protiv reforme koja im gasi autonomiju

ZAGREB, 10. studenoga 2021. (Hina) - Iz pet komora u sustavu socijalne skrbi uputili su u srijedu oštre kritike na zakonske prijedloge u sklopu reforme socijalne skrbi, koji su, po njihovoj ocjeni, protuustavni jer gase autonomiju i neovisnost komora.
pročitaj više

  • Objavljeno: 3.11.2021. 17:36:00

PRVI SLUČAJEVI OTKAZA ZBOG COVID POTVRDA U HRVATSKOJ: Odbili testiranje pa dobili otkaz. Hoće li toga biti još?

Četirima zaposlenicima Centra za rehabilitaciju Stančić otkazan je ugovor o radu jer su odbili testiranje koje je uvjet za dolazak na posao u sustavu socijalne skrbi i zdravstva, piše u srijedu Jutarnji list. Riječ je o prvim otkazima vezanima uz odluku Nacionalnog stožera civilne zaštite prema kojoj od 4. listopada svi zaposleni u zdravstvenim i socijalnim ustanovama pri dolasku na posao moraju predočiti digitalnu covid-potvrdu, kojom dokazuju da su cijepljeni ili preboljeli virus, a ako to nemaju dužni su se testirati dva puta tjedno
pročitaj više

  • Objavljeno: 29.10.2021. 19:43:00

Pravni stručnjaci kritiziraju ukidanje pravne osobnosti centara za socijalnu skrb

STRUČNJACI sa zagrebačkog Pravnog fakulteta kritiziraju jednu od ključnih promjena u sustavu socijale - ukidanje pravne osobnosti centara za socijalnu skrb, jer smatraju da prijedlog, kojem se protive stručne udruge, neće pridonijeti učinkovitijem ustroju i radu sustava. "Ukidanjem pravne osobnosti dovedeno je u pitanje demokratsko načelo supsidijarnosti i pozicija centara kao ključnih institucija ne samo socijalne skrbi već i socijalne države", priopćili su stručnjaci.
vezane vijesti ...