TKU Dodatak II: POČETAK PREGOVORA 14. travanj 2023.


Pregovori su otvoreni u skladu sa člankom 94. Temeljnog kolektivnog ugovora koji obvezuje ugovorne strane da u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu zakonskih odredaba koje predstavljaju temelj i dopuštaju razlikovanje člana i nečlana sindikata pri primjeni prava iz kolektivnih ugovora, a koje su stupile na snagu 1. siječnja 2023. godine stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o radu, započnu s pregovorima o mogućnosti da se pojedina materijalna i/ili nematerijalna prava ugovore samo za članove sindikata, odnosno da se ista za članove sindikata ugovore u većem iznosu. JAVNE SLUŽBE

  • PREDMET IZJAŠNJAVANJA: Dodatak II TKU, ponuda Vlade RH

Na trećem u nizu sastanaka pregovaračkih odbora za izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora, održanom 5. svibnja 2023., Vlada RH izašla je s ponudom povećanja materijalnih prava za zaposlenike javnih službi.

 

Detalji ponude su sljedeći:

  • REGRES za 2023. isplatio bi se u iznosu od 250 € svim zaposlenicima (regres za 2022. iznosio je 200 €), a članovima sindikata potpisnika TKU-a u iznosu od 300 € (50 € više);
  • o konkretnom iznosu povećanja BOŽIĆNICE za 2023. raspravljat će se u idućem krugu pregovora koji trebaju započeti najkasnije u rujnu;
  • u tekstu ugovora definirat će se USKRSNICA kao novo materijalno pravo (novi ugovoreni institut za sve zaposlenike) koja će se isplatiti krajem ožujka 2024., a o visini njenog iznosa raspravljat će se u idućem krugu pregovora koji trebaju započeti najkasnije u rujnu;
  • dogovoreno je da se u što skorijem roku otvore razgovori o dodatnom povećanju OSNOVICE PLAĆE za 2023. godinu, a kroz tjedan-dva formirat će se stručna radna skupina za izradu potrebnih analiza kretanja plaća u privredi i javnom sektoru;
  • pregovori o OSNOVICI najkasnije u rujnu 2023. osim ako radna skupina nakon potrebnih analiza ne utvrdi potrebu otvaranja ranijih pregovora.

Sindikati javnih službi se o sadržaju ove ponude trebaju očitovati do kraja idućeg tjedna.


IZVJEŠĆA sa sastanka PO Vlade RH i PO sindikata javnih službi


Način isplate dodatka sukladno Memorandumu o razumijevanju

Sukladno informacijama kojima raspolažemo, postoje određena pitanja oko načina isplate dodatka sukladno Memorandumu o razumijevanju, za one koji su bili na godišnjem odmoru, bolovanju i dr. Stoga je i Ministarstvo pravosuđa i uprave donijelo te na svojoj stranici objavilo „Odgovori, pojašnjenja i primjeri obračuna“, a u svezi primjene potpisanog Memoranduma i Odluke Vlade RH.
pročitaj više

Ustavni sud kaže da članovi sindikata ne mogu dobiti veća prava. "Poraz za radnike"

Predsjednik SSSH-a Mladen Novosel rekao je da su obrazloženja četiri manja sindikata i jedne fizičke osobe dovele do toga da je "zbog jedne šnicle, ubijena krava". Ocijenio je da je Ustavni sud "samo iskoristio situaciju" te da su, kako je dodao, četiri mala sindikata i jedna osoba zapravo bili "instrument Ustavnom sudu". "Zahtijevamo od vlade da - ako je u dobroj vjeri i namjeni prije svega stavila odredbe zakona o radu stavila u NPOO i istovremeno u dobroj vjeri kreirala ta zakonska rješenja - sada nakon ove odluke Ustavnog suda pokaže da nije bila u dogovoru sa sudom", zatražio je Novosel. Komentirao je da vlada treba donijeti novo rješenje, od četiri rješenja koje su sindikati predložili, te da prije raspisivanja izbora treba promijeniti ove četiri stavke Zakona o radu.
pročitajte više...

Vlada RH i sindikati potpisali Memorandum o razumijevanju

Deset dana nakon postizanja dogovora Vlada i Sindikati javnih i državnih službi potpisali su memorandum kojim će više od 200 tisuća javnih i državnih službi dobiti veće plaće. Podsjetimo dogovor je vrijedan više od 400 milijuna eura godišnje, plaće će rasti od 60 do 100 eura, a svi će dobiti i regres od 300 eura. Povećanje vrijedi već za plaću za lipanj, a memorandum je privremeno rješenje dok na snagu ne stupi novi Zakon o plaćama u javnoj i državnoj službi.
pročitajte više...

OTVOREN POSTUPAK E-SAVJETOVANJA: Savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama

U provedbi ove investicije potrebno je izmijeniti zakonodavni okvir radi ujednačavanja plaća za ista radna mjesta, uvođenja sustava promicanja i nagrađivanja službenika i namještenika te nadzora nad sustavom plaća. Pokazatelj ispunjenja cilja ove investicije je stupanje na snagu Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama do 30. lipnja 2023. godine. Stoga se predlaže skraćivanje postupka e-savjetovanja na 15 dana. Savjetovanje je otvoreno do: 22.6.2023.
pročitajte više...

Ustavni sud obrazložio zašto Zakon o radu diskriminira članove manjinskih sindikata. Ali što je s onima koji uopće nisu članovi?

Naime, zakonodavac je uvođenje različitog postupanja prema radnicima s obzirom na to jesu li članovi sindikata ili ne te jesu li članovi sindikata koji je sudjelovao u kolektivnom pregovaranju, u obrazloženju Ustavnom sudu prije svega objasnio dosadašnjim nepovoljnijim položajem članova većinskih sindikata. Oni, tumači zakonodavac, i financijski (plaćanjem članarine) i angažmanom (sudjelovanjem u akcijama te samom pregovaranju) pridonose sklapanju kolektivnih ugovora, da bi se na kraju ugovorena prava jednako primjenjivala i na nečlanove, koji ne čine ništa od toga, i na članove sindikata koji u tome ne sudjeluju. Pritom su različito postupanje prema manjinskim sindikatima objasnili nastojanjem da se na taj način obeshrabri osnivanje sindikata sklonih poslodavcima kojima stvarni cilj nije unaprjeđenje radničkih prava.
pročitajte više....

Sindikati idu kod Plenkovića, traže veće plaće ili će u štrajk. On najavio dogovor

PREDSJEDNIK vlade Andrej Plenković održat će sutra ujutro radni sastanak s predstavnicima više sindikata javnih i državnih službi. Oni svi traže veće plaće. Uz predsjednika vlade sastanku će prisustvovati potpredsjednik vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar financija Marko Primorac, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, ministar rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministar zdravstva Vili Beroš te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.
pročitajte više...

Sindikati: ‘Nastavljamo štrajk, ali naš zahtjev od 400 eura sada je 300‘

Djelatnici u pravosuđu u utorak u 7 sati ponovno će štrajkati, dok ne dobiju konkretnu ponudu u odnosu na zahtjeve. Iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN), koji je organizirao štrajk pravosudnih službenika, nakon sastanka s ministrom u ponedjeljak su poručili kako i dalje nisu dobili konkretnu ponudu pa se štrajk nastavlja, no zahtjev za povećanjem plaća smanjio se na 300 eura.
pročitajte više..