Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama


Potpisan Temeljni kolektivni ugovor za javne i Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za državne službe

Sindikati državnih i javnih službi i ministar Marin Piletić potpisali su u petak u Vladi Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za zaposlenike u javnim službama i izmjene i dopune Kolektivnog ugovora (KU) za državne službenike i namještenike, u nazočnosti premijera Andreja Plenkovića.
pročitajte više....

BRUSE SE DETALJI O KOEFICIJENTIMA

Ministar Piletić najavio je kako će se danas popodne održati završni sastanak s premijerom i ministrom financija te razmotriti sindikalne primjedbe na Prijedlog uredbe o koeficijentima za obračun plaća i vidjeti što je realno i moguće. Ministar Malenica je rekao kako se uredba odnosi na državne službenike i namještenike te da je to završetak samo jedne reforme te da slijedi nastavak kroz druge reforme i buduće aktivnosti među kojima je i razgovor o osnovici plaće.
pročitajte više...

SINDIKATI NEZADOVOLJNI PRIJEDLOGOM UREDBE

Matija Kroflin, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja ističe kako dosad nije doživio toliku involviranost članova Sindikata znanosti u neki proces, kao sada pri donošenju uredbe o koeficijentima. - Slušamo povratne informacije članova i primjećujemo da nikada nije bilo toliko očekivanja. Očekivanje, pa i nezadovoljstvo, je veliko. Članovi očekuju da budu korigirane sve sitnice i neravnoteže, a otvoreno ih je poprilično novih.
pročitajte više....

Stigli koeficijenti za sva radna mjesta!

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike je dostavilo Nacrt prijedloga Uredbe o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama. TABLICE - više o pojedinim KF na našoj FB stranici....
pročitajte više...

Otvoreno, 24.01.2024.: Što donosi zadnja verzija prijedloga koeficijenata za zaposlene u javnom sektoru?

Zašto liječnici najavljuju štrajk? Kolike su im plaće? Hoće li im se pridružiti medicinske sestre? Slijedi li nakon paralize pravosuđa zbog bijelog štrajka sudaca i paraliza hrvatskog zdravstva?
pročitajte više...

2. sastanak_22. siječanj 2024. - PREDSTAVLJANJE UREDBE

Ministar rada Marin Piletić izjavio je u ponedjeljak nakon predstavljanja prijedloga uredbe o koeficijentima za obračun plaća zaposlenih u državnim i javnim službama kako je njezin učinak 880 milijuna eura, a nezadovoljstvo prijedlogom izrazili su sindikati javnih službi. Piletić je ponovio da reforma sustava plaća ima za ciljeve jednaku plaću za jednak rad te da će na taj način plaće za ožujak rasti za oko 13,5 posto.
pročitajte više ...

1. sastanak_11. siječanj 2024.

Završili su sastanci pregovaračkih odbora Vlade i predstavnika sindikata javnih i državnih službi službi o sklapanju novog Temeljnog kolektivnog ugovora. U pregovorima bi se trebalo uskladiti odrednice kolektivnih ugovora s novim Zakonom o plaćama, a paralelno će se voditi i razgovori o koeficijentima. Sindikatima je obećano da će cjeloviti prijedlog Uredbe o koeficijentima dobiti do 22. siječnja za kad su najavljeni novi razgovori. U medijima su objavljeni neslužbeni podaci o tome koliko bi koeficijenti trebali rasti. Piletić je kazao kako se ti podaci u velikoj mjeri podudaraju s onim o čemu razgovaraju sa sindikatima - ali da to nije konačan popis i da će tu biti još prostora za promjene. Na pitanje koliko je daleko Vlada spremna ići u korekciji tih koeficijenata odgovorio je: "Ne previše". Ponovio je kako se u okviru predviđenih 850 milijuna eura - mora ostati.
pročitajte više...